Удосконалення епідеміологічного нагляду за поліомієлітом та гострими в’ялими паралічами


attach-636008321078015945 - 1-е фото

Під час тренінгу фахівці МОЗ, ДОЗ ОДА, ДУ «ДОЛЦ ДСЕСУ», ДЗ “ДМА”(Шмалько Н.О., Кузьменко О.В., Андреєва І.А., Степанський Д.О., Колеснікова І.П., Резвих В.Г.)

У червні місяці в м.Дніпро пройшов навчальний тренінг з питань «Удосконалення епідеміологічного нагляду за гострими в’ялими паралічами, поліомієлітом».

Тренінг організовано ВООЗ у рамках технічної підтримки у відповідь на спалах поліомієліту в Україні. В навчанні прийняли участь фахівці департаменту охорони здоров’я, лікувально-профілактичних закладів (педіатри, неврологи, інфекціоністи, сімейні лікарі), лабораторного центру (епідеміологи, помічники лікаря-епідеміолога, вірусологи, мікробіологи).

Тренінг проходив за участю:

Колесникової Ірини Павлівни – д.м.н., професор, завідувач кафедри епідеміології НМУ імені О.О. Богомольця, головний позаштатний епідеміолог МОЗ України;

Родини Романа Анатолійовича – Голова комісії з реорганізації ДЗ «Український центр контролю та моніторингу захворювань МОЗ України;

Степанського Дмитра Олександровича – к.м.н., завідувач кафедри мікробіології, вірусології, імунології та епідеміології ДЗ “Дніпропетровська медична академія”.

Під час заходу були розглянуті основні складові епідеміологічного нагляду за поліомієлітом: збір та аналіз інформації про випадки ГВП та поліомієліту, лабораторний контроль за циркуляцією поліовірусів, вивчення стану колективного імунітету до поліовірусів з метою обґрунтування і проведення необхідних профілактичних та протиепідемічних заходів, спрямованих на припинення циркуляції “диких” поліовірусів. Також було визначено принципові підходи до проведення вірусологічного моніторингу за циркуляцією ентеровірусів (у тому числі поліовірусів) з об’єктів зовнішнього середовища та клінічного біоматеріалу на території області.

Під час практичних занять відпрацьовані задачі з питань якості та повноти проведення епідеміологічних розслідувань випадків гострих в’ялих паралічів. Оцінено перевагу сучасних методів для визначення ентеровірусів та методику їх застосування при моніторингових та діагностичних дослідженнях.

Для забезпечення належного епідеміологічного нагляду за поліомієлітом необхідно і надалі здійснювати активне виявлення підозрілих і ретроспективних випадків ГВП, проводити вірусологічний моніторинг циркуляції ентеровірусів, використовувати усі можливості щодо імунізації дітей вакциною проти поліомієліту відповідно до календаря щеплень.

attach-636022334832407592-111 attach-636008319196816697 - 3-е фото

Фото: Під час практичних занять

Виконавець: Кузьменко О.В. – завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «ДОЛЦ ДСЕСУ».

Print Friendly, PDF & Email