ЛЕПТОСПІРОЗ – ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО!


Лабораторія особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ ДСЕСУ» – єдиний заклад в області, який атестований Міністерством охорони здоров’я України та  проводить обстеження населення на  лептоспіроз.

лептоспиро 4

 

З початку року на території Дніпропетровської області зареєстровано 4 випадки захворювання на лептоспіроз. Джерелом інфекції  всіх випадків захворювання на лептоспіроз –  домашні тварини та  гризуни.

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба, що супроводжуеться інтосикаціею, гарячкою, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової системи. При несвоєчасному зверненні за медичною допомогою,  лабораторному обстеженні та наданні відповідного лікування в 15-30% має летальні наслідки.

Природним резервуаром лептоспір є щури, миші, велика рогата худоба, свині, собаки тощо. Вони переносять лептоспіроз в явній або прихованій формі і виділяють збудника з сечею у навколишне середовище. Людина може заразитися під час купання у водоймі, рибної ловлі, полювання, косовиці, при догляді за домашніми і промисловими тваринами, вживанні інфікованих продуктів і води. В організм людини і тварини лептоспіри проникають через ушкоджену шкіру та слизові оболонки. Найбільші рівні  захворюваності припадають на серпень-вересень.

У хворого на лептоспіроз кожний втрачений день зменшує шанси на виживання, саме тому важливо своєчасне звернення за медичною допомогою та проведення діагностичних лабораторних досліджень.

Діагностичні лабораторні дослідження на лептоспіроз здійснюється у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ ДСЕСУ» – єдиному закладі на території Дніпропетровської області, який атестований Міністерством охорони здоров’я України на проведення даних досліджень.

Консультацію щодо обстеження хворих  можна одержати у відділенні  та лабораторії особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ ДСЕСУ» по телефонам:  731-96-81,731-96-74,767-03-72.

 

Виконавець: Северин М.В. – лікар – епідеміолог

Print Friendly, PDF & Email