«Обережно, трихінельоз!»


В Дніпропетровській області зареєстровано спалах трихінельозу серед людей

img_info_2000_2000_dcc87a5e4ac6bc06a05ba2d81bbbda9798a760a8

Вперше за останні 20 років, серед мешканців м. Кривий Ріг в серпні поточного року було зареєстровано спалах трихінельозу, під час якого постраждало 14 осіб.

Трихінельоз – важке, часто смертельно небезпечне захворювання людей та тварин, яке викликається гельмінтами.

Зараження людини відбувається при вживанні недостатньо термічно обробленого м’яса, сала свиней, нутрій, інших хижих та всеїдних тварин, уражених личинками трихінел, а також м’ясних виробів (котлети, ковбаси, шашлики тощо).

Важливим медико – соціальним значенням захворювання є тяжкість клінічних проявів, тривале лікування, можлива втрата працездатності.  Захворювання людини супроводжується набряком обличчя та повік,  головним болем, підвищенням температури тіла до 39 – 400С, болями у м’язах. При появі клінічних проявів трихінельозу необхідно негайно звертатись за медичною допомогою.

Фахівцями мікробіологічної лабораторії відокремленого структурного підрозділу «Криворізький міський відділ лабораторних досліджень» Державної установи «Дніпропетровський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» при досліджені залишків сала свинячого з прошарками м’яса, наданих постраждалими, були виявлені личинки трихінел.

Усім зацікавленим особам, спеціалісти Державної установи «Дніпропетровський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» та його відокремлених структурних підрозділів готові надати професійну консультативну допомогу. Лабораторії установи мають висококваліфікованих фахівців та необхідне обладнання для дослідження м’ясопродуктів на наявність личинок трихінел на договірній основі.

Детальнішу інформацію можливо отримати за телефонами (056) 731-96-19, (056) 731-96-81

 

Автори:

Кісельов Д.А. – завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань

Угодіна Л.Є. – лікар – паразитолог відділення організації епідеміологічних досліджень

 

Print Friendly, PDF & Email