Обережно – ботулізм!


botulizm-2Щороку в нашій області реєструються випадки захворювання на ботулізм. Тільки за травень-листопад місяці поточного року зареєстровано шість випадків захворювання на ботулізм, з них три випадки закінчилися летально. У п’яти випадках до ботулизму привело вживання в’яленої ставкової або річної риби, що приготовлена в домашніх умовах.

Так що ж це за захворювання.?

Ботулізм – тяжка хвороба, яка виникає після вживання продуктів харчування, заражених збудниками ботулізму та їх токсинами.

Першими ознаками хвороби може бути – нудота, блювання, пронос. Далі з’являються такі симптоми, як «туман» або «сітка» перед очима, роздвоєння контурів предметів. У хворого може бути розлад ковтання, гнусавість мови. Обов’язковим симптомом захворювання, навіть при легких формах ботулізму є м’язова слабкість. Далі наступає параліч м’язового піднебіння, язика, глотки, гортані, скелетних та міжреберних м’язів. Як правило, хвороба починається гостро від моменту вживання зараженого продукту до появи перших симптомів проходить від кількох годин до 7 – 10 діб. Видужування наступає повільно, як правило, протягом місяця і більше. Смертність при ботулізмі становить до 80%.

Місцем постійного знаходження збудника є земля, звідки він попадає на овочі, фрукти, фураж, а потім в кишковий тракт скотини, риб, людей. При несприятливих умовах паличка ботулізму перетворюється у спорову форму і може тривалий час знаходитись у грунті, воді. У висушеному грунті спори зберігаються десятками років. Спори дуже стійкі до дії  хімічних та фізичних факторів. Вони витримують 5 годинне кипятіння та гинуть при визначених режимах автоклавування.

Захворювання виникає тільки тоді, коли створюються особливі умови для розмноження палички ботулізму та утворення нею токсину:

– відсутність доступу повітря (такі умови створюються при консервуванні продуктів, копченні рибних, м’ясних продуктів, що забрудненні збудником ботулізму);

– температура від +15 до +37°С, якщо ж вона нижча, життєдіяльність його різко гальмується і при температурі 0°С мікроб не розмножується, токсин не виділяється.

Збудник розмножується без доступу кисню при неякісній обробці та приготуванні м’ясних, рибних консервів, консервованих грибів, овочів, солоної та в’яленої риби, ковбаси та інших продуктів, особливо в домашніх умовах.

Найбільшою гострою проблемою для нашої області є «рибний» ботулізм, у зв’язку з поширенням домашнього приготування в’яленої та копченої риби.

З метою попередження тяжких захворювань на ботулізм, не рекомендується в домашніх умовах:

– виготовляти солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;

– консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;

– консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;

– не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях не санкціонованої торгівлі  м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;

– не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.

Звертаємо увагу населення на виключення придбання вищевказаної продукції домашнього виготовлення. Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.

При виникненні захворювання підозріла продукція повинна бути вилучена й піддана лабораторному контролю.

При перших ознаках захворювання слід негайно звернутись до лікувального закладу.

Автор: Курбатова Н.О.,лікар з гігієни харчування відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень  ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України».

 

Print Friendly, PDF & Email