Про випадок сказу у людини!


У 2017 році серед населення Дніпропетровської області зареєстровано випадок сказу.

0f408e2da951f8c846781491d8b3fcbc.i1200x795x669

ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗ України» повідомляє, що лабораторією вірусології та СНІДу ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я України»  у лютому 2017 року підтверджено сказ у мешканки  Солонянського району Дніпропетровської області. Це вже четвертий випадок сказу, який зареєстровано серед населення області  з 2015 року, після 25-тирічної «перерви». На жаль, поточний рік продовжує невтішну статистику. Захворіла  мала контакт  з  домашньою твариною, не щепленою проти сказу, яка була в контакті з дикою твариною (лисицею). Постраждала особа  за антирабічною  допомогою не зверталася.

        Фахівцями ДУ «Дніпропетровський обласний центр МОЗ України спільно з ветеринарною службою організований та проводиться комплекс протиепідемічних та протиепізоотичних  заходів у вогнищі.

         Ще раз застерігаємо, що сказ не лікується. Єдиним способом попередження розвитку захворювання у покусаних є профілактичні заходи. І врятувати життя людини можна лише за допомогою профілактичних щеплень ( курс – всього  п’ять щеплень ).

         Запобігти поширенню сказу можливо при дотриманні таких правил:

       -щорічно прищеплювати проти сказу домашніх та свійських тварин, мисливських собак;

        -не провокувати тварин на укуси: не намагатися годувати, надавати допомогу невідомим бездомним тваринам, дражнити їх;

         – уникати скупчень бездомних собак і контактів з дикими тваринами;

        – при укусі твариною негайно звернутись за антирабічною допомогою до травматологічного пункту, де буде проведена первинна обробка рани,а саме : промивання  рани водою з милом, обробка країв розчином йоду , призначено та розпочато курс лікувально-профілактичної імунізації ;

        -за твариною, що нанесла покуси , фахівцями ветеринарної служби необхідно встановити спостереження  на  протязі 10 днів ;

       – усі роботи при розборі туш тварин для запобігання пораненням проводити в рукавичках, з дотриманням правил безпеки.

 

Керівник: Резвих В.Г.

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій

 

Print Friendly, PDF & Email