Про проведення семінару-наради з питань організації епідеміологічного нагляду за поліомієлітом та моніторингу циркуляції поліовірусів та інших неполіомієлітних ентеровірусів.


enterovirus-d68

14.01.2016 року на базі ДУ «Дніпропетровський лабораторний центр Держсанепідслужби  України» в он-лайн режимі відбувся семінар-нарада з елементами тренінгу для фахівців епідеміологічного та мікробіологічного профілю з питань організації епідеміологічного нагляду за поліомієлітом та моніторингу циркуляції поліовірусів та інших неполіомієлітних ентеровірусів.  

Фахівці ознайомлені з вимогами Всесвітньої організації охорони здоров’я  при здійсненні епіднагляду за  поліомієлітом та ентеровірусними інфекціями.

Під час проведення семінару було заслухано аналіз епідемічної ситуації з поліомієліту в світі та Україні, опрацьовані питання щодо проведення нагляду за випадками гострих в’ялих паралічів, обговорена стратегія вакцинації, як відповідь на спалах поліомієліту в Україні в 2015 році.

Розглянуті вірусологічні аспекти нагляду за ентеровірусними інфекціями. Увагу фахівців загострили на раціональному плануванні досліджень об’єктів навколишнього середовища, у тому числі стічної води.

Проведено практичне заняття щодо правил відбору, зберігання, транспортування проб біоматеріалу від різних груп населення з інфекційними хворобами, де не виключена ентеровірусна етіологія, у т.ч. поліомієліт та проб з об’єктів навколишнього середовища на ентеровіруси, оформлення необхідної супровідної документації.

Звернули увагу на необхідність активізації санітарно-освітньої роботи серед населення щодо необхідності проведення щеплень.

Виконавець: Кузьменко О.В. – завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень відділу дослідження біологічних факторів «Дніпропетровський ОЛЦ ДСЕСУ», Головіна Ю.Ю. – лікар-епідеміолог

Print Friendly, PDF & Email