Актуально! Наближається грип!


Станом на 10.01.2016 року в Україні зареєстровано 25 летальних випадків від грипу

ГРИП – це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті.

Особливо небезпечним грип є для представників груп ризику – це діти до 5 років, вагітні жінки, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, хронічні серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання легенів та інші. Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво зменшує шанс одужати без ускладнень, а часто – вижити.

До групи професійного ризику захворювання на грип належать – медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях.

За даними ДСЕС України з початку епідемічного сезону (з 28.09.2015р.) станом на 10.01.2016 року в країні зареєстровано 25 летальних випадків від грипу, підтверджених у вірусологічних лабораторіях. Випадки зареєстровані в Одеській області – 15 осіб, Вінницькій – 7, Харківській – 1  та місті Києві – 2. У тому числі лише за останній тиждень зареєстровано 12 летальних випадків (11 в Одеській області та 1 в м. Києві).

Усі померлі не були щеплені проти грипу, по віковій категорії це 1 дитина, 23 особи у віці від 34 до 44 років, 1 особа – літнього віку.

При вірусологічних дослідженнях матеріалу від цих осіб – переважає штам грипу типу A/California/7/2009 (H1N1)pdm09 та тип В/Phuket/3073/2013.

У зв’язку з загостренням епідемічної ситуації з грипу та гострих респіраторних вірусних інфекції на окремих адміністративних територіях звертаємо увагу головних лікарів закладів охорони здоров’я усіх форм власності  та фізичних осіб на можливість проведення на базі обласної вірусологічної лабораторії ДУ «Дніпропетровській ОЛЦ ДСЕСУ» діагностичних досліджень на ГРИП.

Найбільш результативним та швидким методом досліджень є метод ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція).

сучасне обладнання для проведення досліджень

сучасне обладнання для проведення досліджень

Діагностичні дослідження на грип проводяться висококваліфікованими фахівцями з використанням сучасного обладнання за призначеннями лікарів закладів охорони здоров’я області,  або за власними зверненнями громадян .

За консультаціями можна звертатись за адресою:

м.Дніпропетровськ, вул..Щербаня, 6 (сайт:www.ses.dp.ua, E-mail: dolc.post@ses.dp.ua).

Телефони для довідок:

– вірусологічна лабораторія – (056) 371-96-83, 371-96-17

– приймальня ДУ «ДОЛЦ ДСЕСУ» – (056) 731-95-83

 

Виконавець: Кузьменко О.В. – завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень.

Головіна Ю.Ю.- лікар-епідеміолог відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «ДОЛЦ ДСЕСУ»

Print Friendly, PDF & Email