Дві краплі заради життя!


polio2016

Щеплення від поліомієліту – єдиний оберег!

Епідситуація щодо поліомієліту у світі залишається нестабільною. За офіційними даними Всесвітньої організації охорони здоров’я за 2015р. у світі зареєстровано 221 випадок поліомієліту, викликаного диким поліовірусом, у тому числі, у Пакистані – 194 випадки, в Афганістані – 27. Всі випадки поліомієліту були викликані поліовірусом 1 типу.

Крім того 4 країни: Боснія і Герцеговина, Україна, Грузія і Румунія віднесені до числа країн з високим ризиком поширення поліомієліту в разі завезення диких поліовірусів.

Україна наразі має статус країни, вільної від поліомієліту.  Проте у вересні 2015 року було зареєстровано два випадки захворювання на поліомієліт у Закарпатській області, викликаних циркулюючим вакциноспорідненим вірусом поліомієліту 1 типу.

На сьогоднішній день дві міжнародні лабораторії підтвердили, що це вірус, який уже тривалий час циркулює у зовнішньому середовищі, він генетично змінений і тому становить реальну загрозу для людей. Циркуляція такого вірусу ставить під загрозу всіх нещеплених дітей в Україні.

Припинити циркуляцію вірусу в зовнішньому середовищі можливо лише шляхом імунізації дітей. Бо коли діти вакциновані, він не має середовища для розповсюдження.

         У відповідь на реєстрацію двох випадків у Закарпатській області, що за міжнародними стандартами є спалахом, Міністерством охорони здоров’я України було прийнято рішення про проведення додаткової трьохтурової імунізації проти поліомієліту.

Метою додаткової трьохраундової імунізації є зупинка передачі поліовірусу. Лише охоплення вакцинацією 95% дітей може спинити циркуляцію поліовірусу та забезпечити колективний імунітет, аби вберегти країну від страшної, невиліковної хвороби.

Єдиною можливою вакциною проти поліомієліту є оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ), тому що тільки вона може зупинити активну циркуляцію поліовірусу. На даний час використовувується тривалентна вакцина, тому що на території України  можлива циркуляція усіх трьох штамів.

25 січня 2016 року розпочався третій раунд додаткової вакцинації проти поліомієліту. Планується, що він буде тривати два-три тижні і охопить усіх дітей віком до 10 років.

Шановні батьки! Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним захистом від хвороби є вакцинація. Альтернатив вакцинації немає. Дайте шанс Вашим дітям бути здоровими. Звертайтесь до своїх дільничних педіатрів та сімейних лікарів для отримання щеплення від цієї небезпечної хвороби.

Виконавець: Кузьменко О.В. – завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ ДСЕСУ» ,Головіна Ю.Ю. – лікар-епідеміолог ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ ДСЕСУ»

Print Friendly, PDF & Email