КИШКОВА ІНФЕКЦІЯ – ІЄРСИНІОЗ! ОРГАНІЗАЦІЯ ЛАБОРАТОРНОГО КОНТРОЛЮ ЗА ЗБЕРІГАННЯМ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА РЕАЛІЗАЦІЄЮ ГОТОВИХ СТРАВ.


Лабораторія особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ ДСЕСУ» атестована Міністерством охорони здоров’я України та  проводить  дослідження на виявлення збудників особливо небезпечних інфекцій, в т.ч. ієрсиніоза в харчових продуктах та об’єктах довкілля.

images

Салати з овочів – добре поживне середовище для ієрсиній.

Щорічно в України реєтрується близько 90-140 випадків ієрсиніозу. Це небезпечне кишкове інфекційне захворювання,. яке має виражений сезонний характер (збільшення захворюваності відзначається осінньої пори з піком у листопаді).

Зараження населення виникає під час вживання готових салатів, які містять капусту, моркву, цибулю, яблука. Занесення збудника ієрсиніозу з овочами (зимовими і літніми) в харчоблоки підприємств супроводжується швидким інфікуванням інвентарю та обладнання, яке використовується для первинної обробки овочів, забруднюється також кухонний та столовий посуд; це призводить до обсіменіння різних готових страв, в першу чергу овочевих, в яких при відносно тривалому зберіганні відбувається накопичення не тільки збудників, але й продуктів їх метаболізму.

ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ ДСЕСУ» здійснює лабораторні досідження, які дозволять встановити наявність збудника ієрсиніозу в об’єктах навколишнього середовища (овочі, фрукти, інвентар, тара, обладнання в овочесховищах і теплицях); ступінь обсіменіння ієрсиніями харчоблоку і готової продукції на підприємствах громадського харчування (готових салатів з овочів та фруктів, інвентаря та обладнання, яке використовується для приготування салатів).

Лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ ДСЕСУ» атестована Міністерством охорони здоров’я України на проведення досліджень щодо виявлення збудника ієрсиніозу в об’єктах довкілля.

Консультацію по організації та проведенню досліджень на ієрсініоз  можна одержати у відділенні  та лабораторії особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ ДСЕСУ» по телефонам:  731-96-81, 767-03-72.

Виконавець: Шамичкова Г.Р. – завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій, Діанова Ю.Б. – лікар-епідеміолог

Print Friendly, PDF & Email